Butiker

Det finska telekomföretaget Elisa har flera butiker runt om i Finland. I butikerna tjänar inte bara mänsklig personal, i en av deras butiker jobbar också en robot. Också andra telekombolag har egna affärer som exempelvis Telia. 

Elisa i hela landet

Telekomföretaget Elisa har år 2017 47 stycken butiker utspridda över hela landet. I deras affärer kan du handla exempelvis tv, mobiler, abonnemang och datorer. Flaggskeppsbutiken ligger i Helsingfors och här bjuds kunderna på spännande digitala upplevelser. Som en robot. Den plåtiga medarbetaren heter Pepper och hon förstår finska. Denna typ av robot har tidigare endast sålts till japanska butiker men nu kan alltså också finländarna bli betjänade av denna lilla hjälpreda. Pepper kan ta emot kunder och lämna ut paket om du exempelvis har köpt din mobil online.

Telia från år 2017

Tidig vår år 2017 bytte Sonera och Tele Finland ägare och blev Telia. Det innebär att antalet serviceställen som Telia kallar sina butiker för, har ökat och du som tidigare har varit kund hos Sonera eller Tele Finland har nu fler ställen att bli hjälpt på. Självklart gäller detta även för dig som ny kund.  Butikerna går under namnet Telia Kauppa. Övriga ställen som säljer Telias abonnemang är Gigantti, Veikon Kone och R-kiosken. När det gäller abonnemangsärenden har du också möjlighet att logga in på Telia och ”mina sidor”. Nuförtiden tillkommer det inte några övriga avgifter när du surfar i Europa. Om du tecknar ett nytt Teliaabonnemang ingår fri användning i alla EU- och EES-länder. 

De stora DNA

När det gäller mobiltelefoni är DNA ett av de största företagen i Finland och deras andelar ökar ständigt. DNA har egna mobilaffärer istora delar av landet. Den sydligaste finner du i Vanda och den nordligaste i Rovaniemi. Om du inte har möjlighet att ta dig till någon av butikerna, går det bra att beställa på nätet via DNAs hemsida. På sidan hittar du också aktuell prislista och vid frågor går det bra att kontakta DNA via mejl, Facebook, chatt eller telefon. Om du redan är existerande abonnemangskund kan du sköta dina ärenden i sidans självbetjäningsportal. 

Oberoende butikskedjor

Det finns några stora oberoende butikskedjor som både säljer telefoner och abonnemang. En av dessa är Gigantti. Det är en finländsk elektronikkedja som säljer främst hemelektronik men den ägs i sin tur av norska Elkjøp. Gigantti som också kallas för Giganten, grundades år 1998. Kedjan har ett 40-tal butiker över hela Finland med huvudkontor i Helsingfors. En annan oberoende butik är välkända Veikon Kone. Kedjan grundades redan år 1962 och specialiserade sig på att sälja hushållsmaskiner. De fick lägga ner år 2012 men namnet återuppstod igen år 2014 i samarbete med Merchant Finland och Sonera.

Över hela landet finns kiosker, turistbyråer och liknande som säljer kontantkort för abonnemang. En av dessa är R-kiosken som återfinns på över 600 platser i Finland. R-kiosken ägs av  Reitangruppen och en tredjedel fungerar som franchisingkoncept. Resterande delar sköts av Rautakirja. R-kioskens historia börjar redan år 1910 då de sålde tidningar och annan litteratur på järnvägsstationer. Idag kan du alltså köpa kontantkort i kioskerna. Tänk också på att vissa mobilföretag kräver att du som kund har ett finskt personnummer för att få teckna ett abonnemang.